BOTSWANA / NAMIBIË….. anders…..
Naar de vogelrijke Caprivistrook en het wildrijke Chobe National Park en Okavangodelta.
Botswana heeft, met zijn unieke Okavangodelta, één van ‘s werelds grootste natuurschatten in handen. Een rivierdelta die nooit een zee zal bereiken. Dit geweldige natuurspektakel gaan wij intens beleven. Het transport van de gehele reis zal geschieden met speciaal voor dit gebied geprepareerde 4x4 Toyota’s. De eerste kennismaking, met de Okavango rivier is al in de vogelrijke Caprivi strook van Namibië. Met een fraaie bootsafari aanschouw je de enorme watermassa en natuur in en langs de rivier. Je kunt het je haast niet voorstellen dat al dat water allemaal gaat verdampen in de Okavangodelta. De vele Nijlpaarden en specifieke vogels zijn goed te benaderen en te fotograferen.
Aan het einde van de Caprivi strook is de grens naar Botswana. Bij Kasane voegt de Chobe rivier zich bij de Zambezi rivier. In de Zambezi rivier liggen de Victoria Falls op de grens van Zimbabwe en Zambia. Optioneel is er mogelijkheid en tijd genoeg om dit natuurgeweld te bezoeken. Het Chobe nationaal park, met zijn 11.000 km2, heeft een enorme dichtheid aan wildlife. Alleen al meer dan 100.000 Olifanten die zich vermaken met de waterovervloed van de Chobe rivier. vanaf het land en het water zijn deze imposante kuddes te benaderen en van dichtbij te fotograferen. Wij moeten dwars door deze pure Afrikaanse wildernis om bij het meest afgelegen en magische plaatsje ‘Savuti’ te komen midden in het Chobe nationaal park. Hier is werkelijk alles mogelijk en dé plek voor het ‘out of Afrika’ gevoel. Ontmoetingen met Leeuwen, Luipaarden, Hyena’s, nog meer Olifanten, Giraffen en Buffels, noem maar op. Daarbij nog de kleine zoogdieren en apen en vooral de (meer dan 400) vogelsoorten maken dit een paradijs voor vogelaars en natuurfotografen.
Moremi National Park ligt midden in de Okavango delta en verder dan Xakanaxa is haast niet meer te komen met een auto. Hier varen we dwars door de onmetelijke delta armen. Het is een schitterende droom die werkelijkheid wordt. We gaan op zoek naar de zeldzame Sitatoenga, de Litschiewaterbok en natuurlijk de bijzondere Wilde honden.
In de omgeving van Maun leeft de Southern Galago ook wel ‘Bush Baby’ genoemd. Via het noordelijke gedeelte van de Kalahari woestijn gaat de route terug naar Namibië. Deze droge habitat, geeft weer andere soorten voor de lens zoals: Witte en Zwarte neushoorn, Giraf, Wildebeest, Cheeta, Zebra, Springbok, Gemsbok en ga zo maar door. Alleen de Bosjesmannen kunnen hier overleven. Ook bij hun gaan we op bezoek en zullen versteld staan van hun vindingrijkheid en overlevings kunsten.
Een laatste bezoek aan dè plek om Cheetah's te spotten is Africat Foundation. Absoluut een klapstruk van een natuurbeleving. Hier maken wij ons klaar voor de terugreis. Deze reis is geschikt voor avontuurlijke actieve natuurgenieters en natuurfotografen. Mocht u boeken dan gaan we daar dieper op in tijdens het voortraject en de informatie bijeenkomst.
Botswana, het land met de meeste Afrikaanse Olifanten.
Reisbeschrijving.
We vliegen rechtstreeks van Schiphol of Frankfurt naar Windhoek in Namibië. Onderweg, naar onze eerste accommodatie, zien we zeker al diverse Afrikaanse dieren. De donkere Beerbavianen steken over en Giraffen, Gemsbokken en Steenbokjes grazen soms dicht langs de weg. Op het terrein van de accommodatie lopen Roodsnavel frankolijnen en vliegen Zuid-Afrikaanse boomhoppen langs. Ook de eerste roofvogel is gespot, de Vale zanghavik. Een Zadeljakhals roept, het avontuur is begonnen.
De vogelrijke Caprivi strook begint op de plaats waar de Okavango rivier door Namibië stroomt. We zitten op een schitterend eiland midden in de rivier en zijn omsingeld door de ongerepte natuur vol Nijlpaarden en overweldigend veel vogel soorten. Aan de overkant komen Olifanten, grote Koedoe’s, Buffels en hopelijk de zeldzame Sabelantilope drinken. Een boottocht brengt uitkomst om dicht bij de dieren te komen en unieke wildlife foto’s te maken. Aan de overkant van de Okavango rivier kunnen we nog de verlaten militaire basis bezoeken wat weer compleet terug verovert is door de natuur. Oude gebouwen zijn nu schitterende Habitats geworden voor vleermuizen insecten en vogels.
Bwabwata Nationaal Park is de lange landstrook van de Caprivi waar we doorheen moeten. De route is fraai door het droge woestijnachtige bosland en de weg is erg goed. Na de Kwando rivier begint het afwisselende natte moerasachtige landschap. De Kwando rivier vormt gedeeltelijk de grens met Botswana totdat het de Chobe rivier in stroomt samen met de Linyanti rivier. Het brengt ons uiteindelijk aan de grens met Botswana. De Chobe rivier is dan de grens en deze steken we over om in Kasane te komen. Overal is water en olifanten steken de wegen over waar wij rijden.
Vanuit een prachtige luxe lodge ondernemen wij de activiteiten. In het programma zit een geweldige bootsafari over de Chobe rivier met een onvergetelijke zonsondergang. Optioneel kunnen er activiteiten ondernomen worden zoals, extra boottochten, kanoën of een compleet arrangement om de Victoria Falls te bezoeken. Voor diegene die in het programma blijven hebben we die dag een safari langs de Chobe rivieroevers vol Olifanten. Even enkele soorten benoemen die we, specifiek hier, ook kunnen spotten: de zeldzame Puku, Defassawaterbok, Lierantilope, Sitatunga, Kafferbuffel, Vlekhalsotter, Grijze meerkat, Egyptische ichneumon, Gele baviaan en aan vogels de Kobaltijsvogel, Narina-trogon, Pels visuil, Schalows toerako, Geelkeelzandhoen, Zwarthalsbaardvogel, Witborstrupsvogel, Bruine amarant, Witbuikhoningzuiger, Roodschouderwidavink, Roodkeellangklauw, Bruinkapijsvogel, Trompetneushoornvogel, Vlagstaartscharrelaar, Witkapbijeneter, Langteenkievit, Rotsvorkstaartplevier, Dwergjacana, Zwartbuiktrap, Afrikaanse purperhoen, Afrikaanse boomvalk, Ovambosperwer, Afrikaanse gaper en Sharpes reiger. Wat een geweldige plek en kans om bijzondere soorten te kunnen spotten en te fotograferen.
Van Kasane zakken we af het Chobe nationaal park in. Eerste stop is nog aan de Chobe rivier waar we kunnen kanoën. Een plek waar je de overkant van de rivier haast niet kan zien zo veel water. Natuurlijk met een lokale natuurgids die ons op het water begeleid. Weer een geweldige ervaring rijker.
De rit naar Savuti is eigenlijk één non-stop safari tocht door uitgestrekte uiterwaarden van de Chobe rivier, bossen en onmetelijke grasvlaktes. Het heeft de hoogste concentratie aan dieren in het wild van heel Zuid Afrika. Het afgelegen Savuti-gebied kan droog of weelderig zijn. Dit is afhankelijk van de waterstand en hoeveelheden regens. Ook deze top locatie heeft target soorten voor ons. De Wilde honden en het Jachtluipaard. Verder zijn de zeldzame Lischiewatterbokken, of Rode Lechwe, hier wel talrijk. Deze afgezonderde plek is voor weinig mensen toegankelijk. Wij hebben toch een avontuurlijke manier gevonden om hier te komen en overnachten in een daktent op de auto. De ultieme safari beproeving is nog niet over en we moeten van Savuti naar Xakanaxa geraken. Dit wordt wederom een avontuur apart. Hier moet de speciale geprepareerde auto zich gaan bewijzen.
We rijden het Chobe national park uit en het Moremi nationaal park in. Het Moremi nationaal park beslaat 1/3e van de gehele Okavango delta. De wildstand is enorm hoog door het vele water afgewisseld met graslanden en moerasvegetatie. Alleen onze speciaal uitgeruste Toyota mag door de Khwai Gate het park in. Het zal een safari worden om nooit meer te vergeten. Verder als Xakanaxa komen we niet en hoeven we ook niet. Hier is het uitzicht paradijselijk over de Okavango delta. Een boottocht dwars door de delta maakt het plaatje compleet. Ook op deze locatie bieden onze daktenten weer uitkomst. Er zij enkele exclusieve safari lodges in dit gebied die met vliegtuigjes de klanten brengen en bevoorraad worden. Deze zijn wel optioneel te boeken maar zijn exorbitant duur. Op het water zien we Nijlpaarden, Olifanten en veel vogels zoals, de Afrikaanse zeearend, Zadelbekooievaar, Kleine Pelikaan, Afrikaanse zwarte kuifarend of Lelkraanvogel. Ook hier kans op Wilde honden, Hyena’s en Leeuwen. Wat een magische dagen!
Helaas, aan ieder paradijselijk sprookje komt een eind, we moeten verder. Er volgt alweer een fraaie safari door de Okavangodelta terug naar de beschaving, bestemming Maun. Aan de Thamalakane rivier verblijven we in een leuke lodge midden in de bossen. Hier wonen Galago’s ook wel ‘Bush Baby’s’ genoemd. Een leuke uitdaging om ze mooi op de foto te krijgen.
Van Maun naar Tsumkwe rijden we langs het Ngami meer. Of wat er nog van over is. De aanhoudende droogte heeft het meer, in de loop van decenni’s, verandert in een desolate vlakte met hier en daar een waterpoel. Hier wemelt het van de vogels en houden we een korte stop. Dit was het laatste water van de Okavango delta. We vervolgen ons avontuur door het noorden van de Kalahari woestijn terug naar Namibie. Hier leven verassend veel dieren die zich aangepast hebben aan deze habitat. Grote kuddes Springbokken, Zebra’s, Gnoes en Gemsbokken maar ook witte en zwarte Neushoorn. Dat trekt dan ook weer veel Carnivoren met zich mee zoals: Leeuwen, Cheetah’s, Luipaarden, gevlekte en bruine Hyena’s.
Net over de grens ligt Tsumkwe, hoofdstad van de San, of Bosjesmannen met hun komische klik taal. Ze zijn zeer vriendelijk en gastvrij. Wij zijn uitgenodigd en mogen een stukje meedoen in hun manier van leven. Een cultuur hoogtepunt.
De volgende accommodatie is Okonjima, home of Africat. Het mooiste voor het laatste. Africat Foundation geeft educatie en doet onderzoek naar het langdurige behoud van de grote carnivoren in Namibië. Wij gaan dit project ervaren. Daarnaast is er voldoende tijd om, te relaxen en te struinen op diverse wandelroutes op het uitgestrekte plateau. Optioneel adviseren wij het veterinaire Cheeta programma te doen. Met lood in de schoenen maken we ons, de volgende dag, gereed om te vertrekken. We gaan de auto’s inleveren in Windhoek en worden keurig naar het vliegveld gebracht. Het is klaar, maar deze fantastische ervaring pakken ze nooit meer van ons af en de foto’s zullen boekdelen vertellen!
Einde reis.
Het karakter van deze fotografiereis is: veel tijd en ruimte inplannen om te observeren én te fotograferen: veel ruimte voor eigen creativiteit: veel individuele ondersteuning. Optionele dagactiviteiten zijn mogelijk en moeten in overleg met de reisbegeleider en de groep.
Route kaart BOTSWANA / NAMIBIË.....anders.....
Southern Ground-hornbill / Zuidelijke grond-hoornraaf met voedsel voor zijn jongen.
Bosjesmannen of San People. Nomadische volken die nog leven van wat de natuur hun geeft. Ze spreken oorspronkelijk een grote variëteit Khoisan-talen, waarvan de meeste een groot aantal klikfonemen kennen. Ook wel kliktaal genoemt.
Collared Palm-thrusch / Zambesipalmlijster. Een fraaie verschijning.
Botswana, land van, o.a. Luipaarden.
Little Bee-eater / Dwergbijeneter.
Onze trouwe 4x4 wieler Toyota Hilux bengt ons verder dan verwacht.
De jongen van de Vervet Monkey zijn verschrikkelijk druk en spelen nonstop. Zo leuk om te zien.
Aan de waterkant is het toch wel oppassen. Deze Nijlkrokodillen kunnen groot worden en hebben goede camouflage.
Vogels in overvloed in de Caprivi strook, Namibië. Hier 3 soorten in één boom. White-crested Helmetshrike, Greater Blue-eared Starling en de Burchell's Starling.
Zuidelijke karmijnrode bijeneter vanuit de auto op rijstzak. Iedereen heeft zijn eigen draairaam om vanuit te fotograferen.
Let op, er zitten Banded Mangooses en die ruiken snoepgoed in je rugzak.
Heerlijk helder, Chobe rivier water. Duizenden Olifanten lessen hun dorste iedere dag langs de oevers.
Ook deze kolos van een Cape Buffalo komt drinken. Wij zitten op veilige afstand in ons bootje.
Alle mooie natuurmomenten proberen we fraai te fotograferen ook als het uitwerpselen van een Olifant betreft met......vlinders.
De Nijlpaarden /Hippopotamus, gaan we natuurlijk mooi zien met al dat water.
Kleine zoogdieren zijn ook schattig. Dit is een Smith's Bush squirrel en komen opdagen tijdens ons safari ontbijtje.
Zwarte reiger / Black Heron. Ook wel paraplureiger genoemd vanwege hun vistechniek.
De Zwarte neushoorn zie je in de bossen en struiken vegatatie. Met zijn puntlippen eet hij bladeren en dunne takken. Opletten dus in de Kalahari.
Bradfield's Hornbill / Bradfieldstok. Een echte, bijna edemische, soort voor de Caprivi.
Als wij er zijn is er nog veel vegetatie, maar ze zitten er wel. Cheetah's.
De wegen rond de okavangodelta zijn nat. Onze auto's zijn er speciaal voor geprepareerd.
Chacma Baboon.
Half-collared Kingfisher / Kobaltijsvogel. Soms komt er een zeldzaamheid voorbij.
Er is in deze reis genoeg gelegenheid om ook de Victoriawatervallen te bezoeken (optioneel).
20 daagse unieke en exclusieve, cultuur, vogel, wildlife, safari, fotografiereis.
Aantal deelnemers: Minimaal 3 (met toeslag) en Maximaal 7.
Vertrek 3 mei 2023.
Van Amsterdam naar Windhoek.
Weer thuis 22 mei 2023.
Prijs per persoon € 6.299,00
(onder indeling)
inclusief: vliegtickets, alle transporten, alle accommodaties half pension condities, water onderweg, alle entree gelden, 3x boottochten, 1x kanoën, bezoek San people, ondersteuning en begeleiding van gerenommeerde natuurfotograaf tijdens de reis.
Niet inbegrepen zijn: sommige lunches onderweg (boodschappen), dranken, optionele excursies, fooien en uitgaven van persoonlijke aard. Reisverzekering werelddekking verplicht.
Vlucht toeslag; als de internationale vluchten binnen een jaar met meer als 10% zijn gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar.
Eenpersoons kamertoeslag € 550,00
(niet overal mogelijk bij tenten op het dak)
Garantieregeling € 9,00
Dit aanbod valt onder de garantie van het garantiefonds GGTO. U kunt de voorwaarden van deze garantiefonds vinden op de website van garantiefonds GGTO.
Reisschema.
Dag 1. 3 mei.
Vertrek uit Amsterdam Schiphol.
Dag 2. 4 mei.
Aankomst in Windhoek > Otjiwa 213km.
Dag 3. 5 mei.
Otjiwa > Divundu. 720km.
Dag 4. 6 mei.
Divundo.
Dag 5. 7 mei.
Divundo.
Dag 6. 8 mei.
Divundo > Kasane. 433km.
Dag 7. 9 mei.
Kasane.
Dag 8. 10 mei.
Kasane.
Dag 9. 11 mei.
Kasane > Muchenje. 65km.
Dag 10. 12 mei.
Muchenje > Savuti. 161km.
Dag 11. 13 mei.
Savuti.
Dag 12. 14 mei.
Savuti > Xakanaxa. 151km.
Dag 13. 15 mei.
Xakanaxa.
Dag 14. 16mei.
Xakanaxa > Maun. 150km.
Dag 15. 17 mei.
Maun > Tsumkwe. 395km.
Dag 16. 18 mei.
Tsumkwe.
Dag 17. 19 mei.
Tsumkwe > Okonjima. 605km.
Dag 18. 20 mei.
Okonjima.
Dag 19. 21 mei.
Okonjima > Windhoek > Amsterdam. 224km.
Dag 20. 22 mei.
Aankomst Amsterdam Schiphol.
© 2023 Protinus
Op alle teksten en foto’s van deze site berust copyright en zijn eigendom van Peter Grobben Fotografie en mogen, zonder schriftelijke toestemming, niet gebruikt worden.